Prachtig om te zien, veelzijdiger dan je denkt en een perfecte manier om een voorschot op de zomer te nemen. Witte bloeiers met een hoog home decor gehalte zijn de Woonplanten van de maand. Geef deze ‘parfumplanten’ daarom een extra prominent plekje in uw zaak, met behulp van het gratis te downloaden POS-materiaal dat te vinden is via de link onderaan.

Het verhaal achter witte geurende planten

Gardenia, Jasminum (jasmijn) en Stephanotis bloeien allemaal met witte spectaculaire bloemen en hebben stuk voor stuk een onweerstaanbare geur. Dat is een belangrijke koopprikkel voor de consument. Het komt vaak voor dat mensen aan een bloeiende plant ruiken met een bepaalde geurverwachting. Gardenia, Jasmijn en Stephanotis maken die verwachting helemaal waar. Stuk voor stuk bieden ze een rijk, exotisch parfum wat pure, levende aromatherapie van ze maakt. De witte kleur van de bloemen van dit trio staat voor zaken als puurheid, reinheid, eenvoud, onschuld, waarheid, volmaaktheid, kalmte en natuurlijke liefde.

Herkomst en productie van jasmijn, Gardenia en Stephanotis

Al deze witte geurende planten worden al jaren in uitstekende kwaliteit gekweekt. De herkomst lichten we hier even per plant toe:
Gardenia groeit in Azië in onder andere Zuid-China, India, Vietnam en Japan. De plant is vernoemd naar de Schotse botanicus Dr. Garden. De Gardenia bloemen zijn roomwit van kleur en werden vroeger vaak als knoopgatsbloem gebruikt. Witte Gardenia is het symbool van geheime liefde en een compliment aan iemands schoonheid. In het westen staat de plant symbool voor vreugde, vrede en spiritualiteit.
Jasmijn komt van oorsprong uit het Himalaya gebergte en de gematigde streken van China. In veel culturen wordt jasmijn beschouwd als nationale bloem en de plant heeft vele plaatselijke bijnamen, zoals de Maagd van Orléans, De Schone van India en de Duce di Toscane. De lange rankende plant geeft witte, sterk geurende bloemtrossen.
Stephanotis komt van oorsprong uit Madagascar. Met zijn groene glanzende bladeren en geurende, wasachtige, zuiver witte buisvormige bloemen is deze klim- en slingerplant een van de klassiekers in het assortiment. De bloemen van de plant worden veel in klassiek en modern bruidswerk gebruikt. De volksnaam is dan ook bruidsbloem.

Waar let u op bij de inkoop van witte geurende planten?

  • De Woonplanten van de maand maart worden allemaal in verschillende potmaten en verschijningsvormen aangeboden. Stephanotis en jasmijn worden vooral langs rekjes of vormen als driehoeken, bollen of bogen geleid. Gardenia komt voor van miniplant tot plant-op-stam en in vele maten struikvorm met diameter variërend van 10 cm tot wel 1 meter.
  • Alle drie worden bijna jaarrond aangeboden, met een piek voor Jasmijn in de wintermaanden en voor Stephanotis en Gardenia in het voorjaar en de zomer.
  • Let bij de inkoop vooral op potmaat, diameter of hoogte van de plant, aantal bloemen of -trossen en de verschijningsvorm. Doorslaggevend is de rijpheid, vooral in de wintermaanden. Te onrijpe planten geven in lichtarme maanden nog weleens problemen als knopverdroging of – val.
  • De planten moeten vrij zijn van ziekten en plagen. Kijk goed naar de knoppen: niet te rauw, maar ook zeker niet te rijp biedt het meeste kans op een succesvolle bloei. Geel blad is geen goed teken. Wanneer er lang teveel condens tussen het blad en de bloemen blijft, kan Botrytis ontstaan. Deze schimmel vermindert de sierwaarde van de plant sterk doordat de bloemen er bruin van worden. Knopval kan ontstaan door gebrek aan licht of invloeden van ethyleen, een natuurlijk verouderingshormoon dat knopval veroorzaakt. Ethyleen wordt door rijpend fruit, maar ook door planten zelf aangemaakt en uitgestoten Een goed geventileerde ruimte helpt de effecten te verminderen of zelf te voorkomen.

Keuze witte bloemenassortiment

Gardenia, jasmijn en Stephanotis worden als soort aangeboden en kennen geen cultivars die in de handel van belang zijn. De tweede naam van de plant geeft handige aanknopingspunten en kenmerken weer. Stephanotis floribunda wil zoveel zeggen als ‘rijkbloeiend’. Gardenia jasminoides ‘lijkt op jasmijn’ en Jasminum polyanthum staat voor ‘veelbloemig’.
Stephanotis heeft donkergroen blad met trossen van buisvormige witte bloemen die langs de ranken tot bloei komen.
Gardenia kenmerkt zich door de glanzende groene bladeren en de sterk geurende roomwitte bloemen die op een wilde roos lijken.
Jasmijn is een sterk rankende klimplant met fijn ingesneden bladeren en sterk geurende kleine bloemen in trosjes die vanuit een roze-achtige knop langzaam wit kleuren.

Verzorgingstips voor consumenten

  • Jasmijn, Gardenia en Stephanotis staan binnen graag licht, maar niet in de felle zon.
  • Gardenia en jasmijn kunnen ook in de tuin of op het terras, in vorstvrije periodes.
  • Laat de kluit niet uitdrogen, maar voorkom een voetbad.
  • Tijdens de bloeiperiode uitgebloeide bloemen regelmatig weghalen, eenmaal per twee weken de planten voorzien van plantenvoeding. Dit zorgt voor een rijke, langdurige bloei.
  • Wanneer de planten zijn uitgebloeid kunnen deze betrekkelijk eenvoudig weer opnieuw in bloei gebracht worden in een volgend seizoen. Geef Gardenia en Stephanotis een koele rustperiode (±12°C) in de lichtarme maanden, minder water en geen voeding. In het voorjaar zullen er zich dan weer nieuwe knoppen ontwikkelen, als de daglengte langer dan 12 uur is. Alleen jasmijn bloeit juist bij lagere temperaturen, ook zo rond 12°C. Om die reden zien we de plant meer in december en de eerste 4 maanden van het jaar tot bloei komen.