Het is alweer de laatste maand van 2015! Hekkensluiter Woonplant van de maand december is de Hyacint.

Het verhaal van de Hyacint

12.hyacint.11De wetenschappelijke naam van de hyacint is Hyacinthus. De naam Hyacinthus komt van het Griekse Hyakinthos, een mythologische figuur. Hyakinthos was een mooie jongen die door Apollo werd bemind en per ongeluk werd gedood. Uit het op de aarde stromende bloed deed Apollo een bloem ontspruiten, de Hyakinthos. Het Griekse woord is gelatiniseerd en werd Hyacinthus.

Productie van de Hyacint

12.hyacint.10_0Bij Nederland denkt u misschien aan tulpen, maar de Hyacint is met 46 miljoen planten per jaar een van de belangrijkste in Nederland geteelde bolgewassen. De bollen op pot komen uit de koelcel en komen vervolgens snel in bloei bij voldoende warmte en licht.
De Hyacinthus staat symbool voor vrede en macht en komt oorspronkelijk uit West-Azië; Turkije, Syrië en Libanon. Omstreeks 1560 werd de plant in Oostenrijk in cultuur genomen. In de 17-de en 18-de eeuw was de Hyacint alleen bij welgestelde bloemenliefhebbers te vinden, gelukkig is de plant er inmiddels voor iedereen.

Waar moet u op letten bij de aankoop van Hyacint?

  • 12.hyacint.9Potmaat en verschijningsvorm. Bij de inkoop van Hyacinten is onder andere bepalend de potmaat, aantal bollen per pot / schaal, kleur, rijpheid en het aantal nagels (bloemetjes) per bloemsteel.
  • Gezondheid. Let er op dat de plant vrij is van ziekten en plagen.
  • Wortels. Het kan voorkomen dat de bollen slecht geworteld zijn en los op de pot liggen.
  • Knoppen en blad. Ook een aandachtspunt is verdroogde bovenste knoppen (stronagels) of geel blad, dit is veelal terug te voeren tot de teeltwijze. Een goed ontwikkelde knop waar enigszins kleur op zit geeft de minste kans op knopverdroging of niet uitkomen.
  • Schimmel. Wanneer er schimmel op de bollen of grond zit, is de Hyacint te nat geweest.